Para bellum sida 4
Att vi till äventyrs inte skulle vara i vår fulla rätt att göra det på bekostnad av andras liv föll oss inte in. Lika litet ägnade vi en tanke åt vilka som var de mest övertygade krigsivrarna, de främlingar; av vilka en del antagligen skulle komma hit motvilligt och enbart på kommando, eller vi, som självmant gripit till vapen, fast beslutna att bruka dem mot vem det vara må. Förmodligen handlar flertalet på samma sätt, om läget återkommer. Slutsatserna härav är dels att den verkliga krigsanledningen bär vi i själ och hjärta, dels att det finns ett rättmätigt krig. Vill vi alls försöka göra något mot de alltmer explosiva krigsriskerna; måste vi börja med att prova dessa båda slutsatser. Undersökningen kommer inte att leda till resultat. Men när man ser så många bemödanden för en god sak missriktas; känns blotta ansatsen till orientering som ett behov.
Namnet på min pistol kan tjäna som utgångspunkt: Si vis pacem, para bellum. 0m du vill fred, så förbered krig. Det är en av de halvsanningar, som håller sig flytande tack vare reducerad vikt. Hela sanningen lyder: förbered krig, och det kommer. Låt bli, och det kommer oförberett. Den pacifism, som bestrider varje människas rätt att värja sig och de sina, sitt hem och sin jord, är farlig för den allmänna säkerheten. Ett militärt vacuum är ingen fridens ort utan en krigsanledning. Det erbjuder den hågade en operationsbas; och i takt med våra förbättrade kommunikationer som närmar folken till varann med vapen i hand och sprängladdningar i lasten, vidgas den ödeläggande variant av horror vacui, som därifrån får sin spridning.
Försvarskriget är alltså rättmätigt, ty det är nödvändigt. Den 30 november 1939 fick vi emellertid höra av Molotov, att Sovjetunionen måste gripa till vapen, därför att den hotades av Finland. Detta visar, att han studerat La Fontaine och funnit, att den olidliga situationen mellan vargen och lammet utspelade sig vid Systerbäck. Det visar också, att öppet anfallskrig ansågs opassande; därför håller sig varje land med en diplomatisk kår, som sörjer för etiketten. Men därtill visar den så kallade utvecklingen, att Molotov på ett sätt fick rätt. Finland blev verkligen ett hot mot Sovjetunionen, genom de främmande hjälptrupper, som förda av de politiska naturkrafterna strömmade dit. Bland vapnen tiga lagarna, även den regelrätta kausallagen. Den verkar baklänges. Den angivna krigsorsaken kom efteråt; den blev en oundviklig verkan av försöket att förebygga den.
« Index