Para bellum sida 7
Maskineriet sätts inte i gång på valplatsen utan i kanslihusen. Det är inte mod som skall till; det är berått mod. För det svarar politikerna. Deras förekomst på ärans fält är sparsam, deras förmåga att övervinna dödsfruktan i regel en obekant storhet. Äran tar de åt sig ändå, ty även tapperhetsmedaljen har sin avigsida. Den heter prestige. De vill kanske inte alls ha krig. Men de har försatt sig i en situation, som de inte kan dra sig ur utan att förlora prestigen. Då kommer kriget. Vill man vara förstående, säger man att den som inte kan bibehålla sin självaktning får nöja sig med sin prestige. Men om en människa dag för dag för prestigens skull fördärvar sitt anseende, är det något fel i tankegången.
I jämförelse därmed kan kriget för vinningens skull tyckas rationellt. Det är en dubbel synvilla. Inget krig uppvisar en rimlig proportion mellan insats och vinst. Vinsten stannar sällan hos vinnaren. Termopyle är en historisk drabbning, som blivit en legend. Den handlar inte om de oövervinneliga perserna utan om dem som i passet med de varma källorna blev besegrade. Fänrik Ståls sägner är en triumfbåge över ett förlorat krig. Napoleon mötte till slut sin överman. Men säger man, att någon har nått sitt Waterloo, tänker ingen människa på Wellington. Han som blev slagen har för alltid behållit fältet.
Detta är liknelser och litteratur, men verkligheten ser inte annorlunda ut. Vad blev utgången av första världskriget? En ny stormakt uppstod: det i grunden söndertrasade Ryssland. Den fruktansvärdaste offensivapparat vi skådat byggdes upp på några år av det nyss lemlästade Tyskland med hjälp av den likaledes rådbråkade axelbrodern Italien, medan krigsvinnarna vanmäktigt såg på. Vad blev utgången av andra världskriget? Ett imperium föll sönder. Det var det som ur svårt underläge tog upp kampen och vann den. Nu står segraren vid dörren med hatten i hand och lyssnar till vad som dikteras av dem som han lyckades hjälpa respektive stjälpa, det härtagna Frankrike och det krossade Tyskland. I vår apokalyptiska syn av mänsklighetens förgörare borde kriget för vinnings skull sitta baklänges i sadeln.
« Index